Ne postoji ni dobar ni pogrešan način da se pije rakija. Najbitnije je da uživate u njoj!

Proizvodnja naših rakija

 • Djedova rakija je šljivovica od najboljih plodova sorte šljive „Čačanska rodna“.  Šljiva je uzgojena na voćnjacima firme Agro voće, po standardu GlobalGap, što garantuje najviši kvalitet proizvedene šljive. Selekcijom najboljih dijelova ploda šljive, odvajanjem košpe i dijela kožice ploda, dobijena je sirovina za Djedovu rakiju.

 

 • Krajiška ljepotica je Viljamovka, proizvedena selekcijom plodova prve klase kruške Viljamovke. Dozrijevanjem kruške u idealnim uslovima, sačuvana je očaravajuća aroma.
  Odvajan je čvrtsti dio ploda i rakija je proizvedena od najboljeg dijela voća.

 

 • Slatka Maruška je Liker od višnje , sorte maraska. Pravljen od baze destilata jabuke , sa posebinm procesom dozrijevanja.

 

Fermentacijom u kontrolisanim uslovima, u optimalnom vremenskom periodu, se sačuvala najbolja aroma naših rakija.

Destilacija se obavlja u bakarnim kazanima, po recepturi koja se prenosila s koljena na koljeno.

 

Dozrijevanje naše rakije se obavlja u drvenoj buradi i u rosvajnim sudovima.

 

Probavanje rakija:

 

  • Sipajte malu količinu (2 do 3 gutljaja) rakije u čašu. Za naše rakije kao i sve šljivove rakije, pogotovu one koje su odležavale u drvenim sudovima, preporučljivo je da se konzumiraju iz čaša koje su šire pri donjem dijelu i sužavaju se ka vrhu (tip čaše za konjak).
   Da bi bilo moguće osjetiti sve arome, neophodno je konzumirati rakiju na sobnoj temperaturi (18 do 20 °C).
  • Čašu držite nasuprot izvoru svjetlosti. Boja rakije, pored godina starosti može da nam ukaže i na način starenja i na vrstu drveta od koga je napravljeno bure za starenje.
  • Držite čašu za stopicu i zavrtite je tako da tečnost pokvasi zidove čaše.
   Zatim pogledajte „suze“ koje se formiraju i padaju niz zidove čaše. Njihova debljina i vrijeme za koje se slivaju niz zid čaše nam govore o starosti pića. Tokom starenja i sazrijevanja pića u drvenim sudovima, procesom ekstrakcije i rastvaranja u piće dospijevaju razna jedinjenja sadržana u drvetu, koja direktno ili indirektno utiču na organoleptiku i viskozitet pića.
   Dakle što je piće starije, ono je viskoznije pa će „suze“ na čaši biti deblje i sporije će kliziti niz zid čaše.
  • Držite čašu za stopicu i prinesite je vrhu nosa. Udahnite duboko kroz nos. Pokušajte da osjetite sve mirise, te da se prisjetite gdje ste ih sve mogli osetiti. Ponovite ovaj postupak još jedanput.
  • Kod voćnih rakija, preko mirisa možemo ustanoviti mnoge njegove karakteristike (sortu, podneblje sa kog je voće od koga je piće proizvedeno, način odležavanja, itd).
  • Prinesite čašu ustima i uzmite mali gutljaj tečnosti puštajući ga da se razlije preko jezika.
  • Provaljajte tečnost po ustima i progutajte. Ono što ćete osjetiti je stalno smjenjvianje aromatskih kompleksa.
  • U zavisnosti od tipa i starosti pića, načina na koji je njegovano i starilo, može se osetiti pun ukus, harmonija i široka paleta tonova od voćnih do cvijetnih, začinskih, drvenih i drugih aroma.